Robert Devrix

De weegschaal als meetpunt

Okee, I get it, de weegschaal is al jarenlang de houvast geweest van elk persoon die wil afvallen. Vergis je niet, dat was mijn weegschaal ook jarenlang. Elke kilo of gram woog ik en daarop baseerde ik of ik goed bezig was of niet. Doe jij dit ook? Houd jezelf dan niet voor de gek.

Wegen met weegschaal, doen of niet?

Zoals ik al zei is de weegschaal ook altijd mijn meetpunt geweest en daar baseerde ik alles op. Ik raakte daardoor ook regelmatig in de war als de weegschaal de dag er op een kilo meer aangaf terwijl ik wel een goede dag had gehad. Daarmee merkte ik dat mijn ‘mood’ daar ook instelde, bij een lager uitvallend gewicht was ik blij, bij een hoger verward en gefrustreerd. Dat verwarde en gefrustreerde zorgde ervoor dat ik steeds weer andere dingen ging proberen. Nu weet ik wel beter. Ik raad je ook zeker aan om de weegschaal te gebruiken, begrijp me niet verkeerd.

Gebruik je weegschaal als een relatief meetpunt. Ik heb geleerd dat die kiloschommelingen kunnen komen door verschillen in vochtniveaus, dus hoeveel je hebt gedronken de dag van tevoren. De voeding die je hebt gehad, zoutgehaltes en ga zo maar door. Er zijn dus vele factoren die je schommelgewicht kunnen realiseren. Gebruik je weegschaal dus met verstand en laat je dag (en dieet) er niet aan onderdoor gaan. Op dit moment van schrijven weeg ik namelijk zwaarder dan vorige week, terwijl ik aan het cutten ben, maar zit ik wel strakker in m’n vel dan vorige week.

Hoe vaak wegen?

Zo gek als ik was woog ik elke dag of was dat toch niet zo gek? Nou ja, omdat mijn kennis niet zo ver ontwikkeld was woog ik elke dag en concludeerde dat ik van alles aan moest passen. Nu een aantal jaren en kennis verder weet ik dat ik toen de debielste keuzes ooit heb gemaakt. Daarmee heb ik mijn progressie jarenlang ondermijnd. Op dit moment weeg ik mezelf weer elke dag. Elke dag? Yes, maar dat doe ik om tactische redenen. Ik noteer elke dag mijn gewicht en aan het eind van de week bereken ik het gemiddelde. Dat doe ik elke week en zo weet ik of ik op de goede weg zit. Je zou ook elke week kunnen wegen, maar dan kun je weer fluctuaties verwachten die je weer kunt wijten aan wat je de dag ervoor hebt gegeten en gedronken.

Mocht ik het niet helemaal vertrouwen en zien dat ik zwaarder wordt in het gemiddelde dan laat ik extern een meting doen van mijn lichaamssamenstelling. Mijn spiermassa, vetmassa enz. Op basis daarvan weet ik dan of ik bij moet schakelen of niet.

Laat je niet gek maken

De conclusie luidt dus dat je gewoon lekker je weegschaal moet blijven gebruiken om te zien of je op de goede weg zit. Gebruik hem wel met verstand en laat je niet gek maken, zoals ik dat eerder deed. Wil je 100% zeker weten of alles goed gaat, laat jezelf dan meten in de lokale sportschool. Daar kunnen ze vast wel overweg met een vetpercentagemeter. Uiteindelijk is het gewoon de juiste manier vinden dat voor jou werkt. Ga er elke dag tegenaan en laat je resultaten niet bepalen hoe je je voelt.

Succes!

Plaats een reactie