Robert Devrix

Doe wat werkt voor jou – voeding

Als er een ding is wat ik in mijn leven heb geleerd is, dat je moet doen wat werkt voor jou. Welk voedingspatroon past het beste bij jouw lifestyle? Welke sport past het beste bij jou? En ga zo maar door. Als je dat namelijk niet doet, dan houd je het niet vol en zul je falen. Ik wil wat verder in gaan op je voeding, aangezien ik daar zelf ook veel problemen mee heb en daar veel van heb geleerd.

Theorie vs. praktijk

Er is al zoveel geschreven over voeding en wat je eigenlijk zou moeten consumeren om bepaalde doelen te halen. Vaak lijkt een bepaald voedingspatroon in theorie het best bij je te passen, maar kun je dit in de praktijk helemaal niet waarmaken. Eigenlijk is dat voedingspatroon dus niet optimaal. In ieder geval niet in deze fase van je leven. Wat je leest en wat je wordt aangeraden zul je dus zelf moeten evalueren of je dat wel waar kunt maken om teleurstellingen te voorkomen.

3 pijlers om je nieuwe voedingspatroon te beoordelen

Wat mij betreft zijn er 3 vragen die je aan jezelf kunt stellen als je je voedingspatroon opstelt. Of tsja opstellen, ik bedoel een nieuw voedingspatroon gaat uitproberen. De volgende 3 vragen kun je aan jezelf stellen.

Is het realistisch?

Nooit meer pizza, snoep of alcohol is misschien wel een goede manier om minder calorieën binnen te krijgen, maar is dat wel realistisch? Zorg dat je een realistisch doel voor ogen krijgt, anders wordt je doel een droom.

Is het flexibel?

We kunnen niet alles strak plannen, dus een plotselinge zakenlunch of uit eten is niet iets geks. Als je je voedingspatroon te strak inricht zul je hier negatieve gevolgen van ondervinden als bijvoorbeeld stress, omdat je je voedingspatroon niet hebt kunnen handhaven. Zorg ervoor dat er ruimte is voor dit soort dingen door je voedingspatroon flexibel op te stellen.

Is het lekker?

Naast het functionele aspect van voeding is er nog het sociale aspect. Het uit eten, de hapjes op een verjaardag en ga zo maar door. Niemand wil z’n leven lang dingen eten die hij niet lekker vindt of zich onthouden van dingen die hij wel lekker vindt.  Dat hoeft ook niet, zolang je jouw voedingspatroon daar op inricht.

Vind jouw manier

Iedereen is uniek, dat weten we allemaal. Zo is dat ook met je training en voeding. Iedereen heeft andere voorkeuren en andere ritmes, je moet alleen die van jezelf zien te vinden. Analyseer en probeer om jouw draai te vinden. Er zijn zoveel manieren om je voedingspatroon bij te stellen om deze in jouw leven en doelen te passen. De kunst is natuurlijk om iets te vinden wat je de rest van je leven vol kunt houden. Dan kun je je hele leven je droomlichaam behouden. Denk bijvoorbeeld aan Intermittent Fasting of Flexible Dieting. Dat zijn in mijn ogen de makkelijkste manieren om je voedingspatroon in de hand te houden.

Vind jouw manier door bij te houden wat je eet en te proberen. Doe waar jij je goed bij voelt, doe wat werkt voor jou.

Plaats een reactie