Robert Devrix

Sportschool termen voor beginners

Stel je wilt beginnen met fitness of krachttraining en kiest een sportschool om te kijken waar je wilt trainen. Naar de sportschool gaan als je er nog nooit geweest bent kan nog wel eens verwarrend worden. Vooral als je niet durft te vragen wat iets betekent of wat iets is en dan maar gewoon ja-knikt omdat je niet dom wilt lijken. Geen probleem uiteraard, want dat doen we allemaal wel eens. Met dit lijstje ben je in ieder geval een klein beetje meer op de hoogte van de termen die in de sportschool naar je hoofd worden geslingerd, zodat jij zelfverzekerd JA kunt zeggen, omdat je weet wat het is.

Termen

gym

Gym hoor je bijna iedereen zeggen. Je spreekt het uit als ‘djim’ en niet als ‘gim’. Het is het stoerdere woord voor sportschool (klinkt natuurlijk niet badass :P).  

reps

Heb je voor het eerste een trainingsschema in handen, dan zul je de term reps wel voorbij zien komen. Dit is de vakterm voor herhalingen ( verbasterging van het Engelse woord ‘repetitions’)

dumbbell

Een dumbbell wordt ook wel een halter genoemd. Dit zijn dit kleine staven met gewicht er aan. Waarschijnlijk zul je in de sportschool een heel rek vol hiervan zien voor de spiegels.

barbell

Een barbell is eigenlijk een verlengde dumbbell. Deze wordt vaak gebruik met de oefeningen voor grotere spieren, zoals bankdrukken, squats en deadlifts. 

gains

Gains is de benaming voor voouitgang, maar wordt in de sportschool voornamelijk gebruik voor spiergroei. 

sets

Net als reps zul je op een trainingsschema de term sets voorbij komen. Een set is 1 rondje van je herhalingen. Je moet bijvoorbeeld 10 reps opdrukken, dat is 1 set. Vaak moet je meerdere sets doen per oefening.

cut

Je hoor wel eens iemand zeggen dat hij/zij in een cut zit. Dit betekent dat diegene druk bezig is met afvallen of droogtrainen en minder eet dan zijn/haar lichaam nodig heeft.

cardio

Cardio is elke vorm van beweging, waarbij je bezig bent met je uithoudingsvermogen. Denk bijvoorbeled aan de loopband, de crosstrainer, de hometrainer, maar ook dansen is bijvoorbeeld cardio, 

Pomp

Tijdens het trainen van je spieren zul je merken dat het lijkt alsof je spieren opgeblazen worden. Dat noemen ze de ‘pomp’. Je kunt het eigenlijk zien als een opzwelling van je spier door training.

1 RM

RM staat voor repetitie maximum, 1 RM staat dus voor 1 repetitie maximum en betekent eigenlijk het zwaartste gewicht dat je maximaal 1 keer kunt tillen, trekken of drukken. 

Nog een term die je niet weet?

Natuurlijk worden er nog veel meer termen door de sportschool geslingerd. Weet je niet wat iets betekent? Vraag het ze dan of stuur mij een berichtje, ik help je graag om jou op de hoogte te brengen van het sportschooldialect 😛 

Plaats een reactie