Robert Devrix

De voordelen van mediteren

Meditatie, dat is niets voor mij! Hoor ik je stiekem al denken. Een antwoord dat ik vaak hoor als ik het woord mediteren laat vallen. De een heeft het al eens geprobeerd, de ander wil/durft er niet eens aan beginnen en geeft het dus geen kans. Zo dacht ik eerder ook, totdat ik het wel een kans gaf. Sindsdien mediteer ik elke dag.

Waarom mediteren mensen?

Dat was namelijk de eerste vraag die bij mij naar boven kwam. Waarom zou je tijd spenderen aan iets als stilzitten in kleermaker-zit en ga je zweverig lopen doen? Ik begreep er geen klap van. 

Des te meer reden voor mezelf om het verder te onderzoeken en wat bleek, mediteren is heel anders dan ik in mijn hoofd had voorgesteld. Mediteren is helemaal niet zo zweverig en eigenlijk heel chill en het hoeft dus helemaal niet in kleermaker-zit of andere rare posities. De kleermaker-zit is dus ook niet persé een positie waarin je moet zitten, alhoewel dit wel een eenvoudige positie is om lang vol te houden indien je langere sessies wilt mediteren.

Op dit moment denk ik namelijk ook dat mensen niet mediteren, omdat ze liever niet stilstaan, ze denken dat het tijdverspilling is en anders geen tijd meer hebben voor de dingen die ze zichzelf die dag al hebben opgelegd.

De mensen die wel mediteren doen dit dus wel. Even stilstaan, rust voor jezelf. 

Mediteren, geef het een kans

voordelen mediteren

Mediteren brengt meer voordelen, dan alleen even stilstaan, ontspannen en rust voor jezelf. Wat het mij heeft opgeleverd? 

Meer focus
Het belangrijkste element is dat het mij meer focus heeft opgeleverd. Omdat je even stilstaat op jezelf richt en even niets anders krijg je meer rust in je hoofd. Dus meer ruimte om te prioriteren en meer focus. 

Rustige start
Mediteren doe ik altijd aan het begin van de dag. Nee je hoeft geen half uur te mediteren, 3-5 minuten is voor mij al genoeg om de dag in rust te starten. Waar ik eerder uit bed sprong om snel aan te kleden en me te haasten naar het werk, pak ik nu eerst 3-5 minuten voor mezelf om rust in mijn hoofd te creëren. 

Minder stress overall
Mediteren heeft mij geleerd om gedurende dag ook rustiger te blijven. Zo kan ik op dit moment mezelf tot rust brengen in situaties dat ik normaliter in de stress zou springen.

Beter nachtrust
Waarschijnlijk een mooie bijkomstigheid van minder stress is dat je ’s nachts een stuk makkelijker en fijner slaapt. Wat op zijn beurt weer effect heeft op je dag ;), minder vermoeid, meer focus en productiever. 

Probeer het zelf eens

Geloof me, neem eens die tijd voor jezelf en probeer meditatie. Het is geen tijdsverspilling en de voordelen die je er van ervaart wegen vele malen zwaarder dan die paar minuten die je kwijt bent aan het mediteren.

Check de volgende apps eens en gebruik welke voor jou het beste voelt. Zelf gebruik ik het liefst Mindfulness. Daar kun je namelijk getimede sessies in starten.

De meeste van deze apps hebben een gratis versie welke je kunt uitbreiden met betaalde mogelijkheden. Uiteraard adviseer ik je gewoon om te beginnen met de gratis uitvoeringen en de betaalde mogelijkheden toe te passen in een later stadium als je dat nodig acht.

Geef meditatie de tijd

Al het goede komt met de tijd. Net als met sporten zul je mediteren ook de tijd moeten geven om resultaten te zien/merken. In mijn geval voelde ik de resultaten al na een paar dagen. 

Geef het dus de tijd en ervaar de voordelen die het jou oplevert. 

Heb je het geprobeerd?
Laat het me dan weten, ik ben benieuwd naar wat het jou heeft opgeleverd.

Plaats een reactie