Het mooie weer staat voor de deur, of is er eigenlijk al. De temperaturen gaan omhoog en hier en daar ruik je de barbecuegeur door de straten dwalen. De lekkerste barbecue is natuurlijk een goede barbecue, maar waar moet je dan op letten? Hier een aantal dingen, waarmee jij je barbecuefeestje tot een succes kunt maken. En NEE, barbecuen op gas is NIET barbecuen, maar grillen.
Maak een verdeling op je barbecue
Hier was ik zelf ook altijd schuldig aan, totdat ik dit ooit ergens las. Misschien was het luiheid of gewoon omdat ik er geen zin in had en er geen waarde aan hechtte. Maar als je echt goed en lekker wilt barbecuen maakt het zeker een verschil als je je vlees, vis en groente op de barbecue scheidt. Op deze manier behoud je de smaak van de producten beter. Geen groente met vleessmaak meer en ook niet geheel onbelangrijk voor de vegans uiteraard. Ook wil vis nog wel eens aan de barbecue blijven plakken, wat weer nadelig is voor de producten die je er na op gooit.
Gebruik een tang voor optimale smaak
Waarom? Dat kan toch ook gewoon met een vork ofzo? Ja, dat kan, maar we gaan hier voor een lekkere barbecue. Als je met een vork of iets anders in je vlees prikt maak je gaatjes. Alle sappen, die een stukje vlees zo lekker sappig en mals maken verdwijnen dan in je kolen. Dat wil je niet, vooral niet met je biefstuk, die wordt dat gigantisch taai. Gebruik daarom altijd een tang om je vlees te draaien of maak gebruik van een rooster waarin je je vlees kunt klemmen en omdraaien. Op deze manier behoud je de beste smaak en is je stukje vlees als die van uit een 5-sterren keuken.
Steek je barbeque tijdig aan
Sommige zweren bij een uur en een ander roept dat je na een kwartier al kunt beginnen. Voor elke barbecue zal het wel anders zijn denk ik dan maar. Houd je dan gewoon aan de stelregel dat de kolen helemaal grijs moeten zijn. Als je te vroeg begint, als de kolen nog zwart zijn, dan komt er roet los dat in je vlees komt. Dit heeft invloed op je smaak en op je gezondheid, wat je dus wilt voorkomen.
Zwarte stukken zijn nooit goed
Okee, sommige vinden het lekker en sommige denken dat het niets uitmaakt. Maar zwarte stukken zijn gewoonweg niet goed voor je gezondheid en ook echt niet voor de smaak. Zwarte stukken zijn namelijk verkoold, wat gigantisch schadelijk voor je is. Uiteraard is een stuk vlees nog wel te eten als er maar een stukje verkoold is, zolang je dat stuk maar niet eet.
Kruid na en niet voor
Om je vlees op smaak te brengen wil je ze uiteraard kruiden. Veel mensen kruiden het vlees vaak voordat ze het op de barbecue gooien. Een gouden tip! Kruid je vlees na! Waarom? Simpelweg omdat kruiden verbranden op de barbecue. Gaat weer ten koste van de smaak enz. Wil je toch het vlees van tevoren behandelen, doe dat dan een dag van tevoren met een marinade. Lekker vlees zonder verbrande kruiden.
Vermijd vlammen en doof ze zeker niet met water
Vlam in de pan! Ja dat kan gebeuren, voornamelijk met speklapjes. Probeer hier zo snel mogelijk bij te zijn en verplaats het vlees of dek de barbecue zo mogelijk af met een deksel om het vuur te doven. Doof het vuur zeker niet met water, dit creëert een aswolk (rook met heel veel as er in) en dat komt op je eten. Dat wil je niet!
Breng je vlees eerst op temperatuur
Met op temperatuur bedoel ik dan ontdooien! Je ziet vaak dat mensen het vlees té laat of té vroeg uit de vriezer halen. Vooral met rood vlees is het belangrijk dat je deze volledig laat ontdooien en het liefst tot kamertemperatuur. Als je deze namelijk te laat uit de vriezer haalt is de binnenkant vanzelfsprekend koud. Gooi je het vlees in die staat op de barbecue, dan trekken de spieren samen als een soort schrikreactie en krijg je droog en taai vlees. Haal varkensvlees en kip daarentegen niet te vroeg uit de vriezer of zorg ervoor dat deze niet te warm worden op een koelere plek. Als het buiten hartstikke warm is, dan heb je grote kans op salmonellavergiftiging.
Pas al deze tips toe op je barbecue en gegarandeerd dat je meer geniet van je stukje vlees! Succes en eet smakelijk!

Ik probeer mijn leven zo gezond mogelijk te leven, zowel mentaal als fysiek. Dat lukt uiteraard niet altijd, maar ik zal nooit stoppen met het zoeken naar de manier die het beste bij mij past. In mijn blogs deel ik mijn ervaringen, tips & tricks en andere toffe dingen die ik tegenkom.