Robert Devrix

4 stappen voor meer discipline

Heb je je ooit afgevraagd waarom je niet meer discipline had? Merk je dat je de ene keer volledig gemotiveerd was en de andere keer alle consistentie kwijt was?

 • Je weet het, je moet dat verslag volgende week klaar hebben, maar je doet de hele week niets ondanks dat je weet dat die deadline nadert.
 • Of je verzint een nieuwe gewoonte waar je enthousiast over bent; die je leven verbetert, je relatie of je werk, maar houdt je er niet aan.
 • Of je start een nieuwe workout-routine; je gaat er helemaal in op en het gaat lekker. Je verliest de eerste kilo’s of wint spiermassa, maar een paar weken later is dat vuur in je gedoofd.

En wat geef je de schuld? Geen tijd? We weten dat dat allemaal een smoes is, want tijd maak je. Nee, je geeft je discipline de schuld. Je zei tegen jezelf “Als ik meer gedisciplineerd was zou alles beter zijn. En dat is waar! Discipline is een van de belangrijkste skills die we kunnen ontwikkelen in ons leven. Discipline maakt ons onafhankelijk en in staat om dingen klaar te krijgen.

Daarnaast weet ik zeker dat je leven op verschillende gebieden een stuk beter wordt als je meer discipline hebt. Of het nou gezonder eten is, meer sporten, vaker voor jezelf opkomen of vaker met je hobby bezig zijn.

Voordat je verder leest wil ik graag dat je denkt aan je droom of ambitie, iets wat je héél graag wilt. Iets waarvan je zegt, daar moet ik vaker mee bezig en daar moet ik echt aan vasthouden.

Als je dit in je hoofd houdt, dan heb ik 4 stappen voor je om die discipline te boosten.

Discipline door je emotioneel te verbinden met je droom, elke ochtend

In andere woorden, we hebben een probleem met motivatie. Niet persé discipline. We hebben een probleem met die consistentie van volledige motivatie. We werken wel aan onze dromen, maar vaak verslapt dat omdat je het vergeet en die emotionele band met je droom verliest. Het is alsof je, als we meer discipline willen, een hoger niveau van emotionele verbintenis en focus van wat je droom is moet hebben.

Probeer eens om ’s ochtends een visualisatie-oefening te doen als je wakker wordt.

 • Sluit je ogen
 • Denk aan je droom, je ambitie, dat ding wat je zó graag wilt
 • Visualiseer dat je daar bent
 • Voel die emotie van het bereiken van je droom en houd dat vast

Herinner jezelf aan die droom. Denk aan hoe geweldig het zal zijn als je dat zou behalen, zou worden wat jij graag wilt. Voel wat dat gevoel met je doet, dat gevoel in je lichaam van opwinding. Voel die enthousiasme.

We raken onze discipline kwijt omdat we zo druk zijn met de chaos van de wereld, dat we die verbintenis met onze dromen afzwakken of zelfs helemaal vergeten. Als je jezelf niet op emotioneel niveau verbonden houdt met je dromen is het bijna onmogelijk om gedisciplineerd te blijven.

Probeer er een gewoonte van te maken, laten we zeggen een kleine ochtendroutine. Zodat we ons brein vertellen “Hey! Focus op dit! Het is belangrijk voor je. Weet je nog?”.

Visualiseer de volgende dingen:

 • Wat je droom je oplevert
 • De voordelen van je droom
 • De bijdrage van je droom aan je leven
 • De dingen die je moet doen om je droom waar te maken

Als je dit regelmatig doet zul je merken dat je dat vuur in je aanwakkert. Dat je ’s ochtends zin hebt om je droom waar te maken. Hierdoor herinner je jezelf aan je droom, waardoor je vaker gedisciplineerd bent om er aan te werken.

Doe wat je moet doen, vóórdat je op de wereld reageert

Weet je nog waar ik het net over had? Die chaos op de wereld waardoor we de band met onze dromen verliezen? Daar moeten we dus wat aan doen of in ieder geval op anticiperen. Doe daarom wat je moet doen, vóórdat je op de wereld reageert. Laat je telefoon even liggen en open je mailbox pas later, dat weerhoudt je van reactief gedrag. Wat je dan eigenlijk doet is in de agenda van iemand anders springen. Voordat je het weet is de tijd voorbij gevlogen en kun je je draai in de dag niet meer of moeilijk vinden.

Als je bijvoorbeeld zegt “Dit jaar wil ik gezonder leven, gezonder eten en meer sporten”. Top!

Probeer deze dingen in de ochtend af te werken. Maak je shakes, maak alvast een gezonde lunch om mee te nemen en doe je workout indien mogelijk. Hierdoor zet je jezelf op voor succes. Als je hier een gewoonte van maakt en ’s ochtends de belangrijkste dingen afwerkt, dan hoef je later op de dag niet meer op zoek naar de zin of discipline om dit te doen.

Maar wat nou als ik dat in de ochtend niet kan?

Block tijd

De derde stap is ’tijd blocken’. Neem elke dag een stuk tijd, waar discipline de overhand neemt. Elke dag kun wel je werken aan je droom. Geloof me. Het hoeft niet groots te zijn, de kleinste dingen zijn al een stap dichter bij je droom. Bijvoorbeeld:

 • Een stukje onderzoek
 • Die afspraak maken met wie je dat nodig acht
 • Die presentatie klaarmaken
 • Een onderdeel perfectioneren

Wat het ook is, je kan elke dag wel iets doen. Als dat voor jou ’the way to go’ is, dan heb je daar tijd voor nodig. Noem het ’tijd blocken’. Je kunt dat plannen voor meerdere dagen of je kunt het die dag zelf plannen als dat makkelijker is. Je zegt tegen jezelf “Oke, vandaag ga ik van 16.00 uur tot 17.30 uur blocken. In die tijd ga ik werken aan dat ding van mijn droom waar ik discipline voor nodig heb.” Tijdens je ’tijdblock’ check je niet je e-mail, Facebook of ga je random surfen op het internet. Alles wat je doet is werken aan je droom.

De reden dat veel mensen geen discipline hebben is omdat ze hun dag laten leiden door random dingen. Ze hebben geen planning en geen tijd die ze blocken om bezig te zijn met wat ze écht willen. Ze rekenen op spontane wil om dat te doen. Zo van “Oh je weet wel, dat doe ik vandaag wel ergens of anders morgen”.

Natuurlijk wordt ‘doe ik vandaag wel ergens’ en ‘anders morgen’ in ‘eigenlijk helemaal niet’ en geven ze discipline de schuld. Het is niet het tekort aan discipline, het is het gebrek aan een planning die zegt “Doe het nu!”. Block die tijd en je zult zien je stukken gedisciplineerder bent dan je denkt!

Sociale beloningen

De laatste stap is om sociale beloningen op te zetten. Het is moeilijk om gedisciplineerd te blijven als je het nooit beloont. Je kunt de eerste stappen uitvoeren, maar als je de ‘small wins’ tussentijds met anderen niet viert, maak je het alleen maar moeilijker. Je hersens zullen dan zeggen “Hmm, ik heb hier geen baat bij”.

Vier het met anderen, dat is zeer belangrijk. Op deze manier houd je je wilskracht intact, anderen vieren het met je mee. Dat geeft emotionele lading.

Als je een schrijver bent, en je hebt een hoofdstuk af, bel dan een vriend of vriendin op. “Hey, ik heb het hoofdstuk af, wat ik vandaag klaar wilde hebben, laten we wat gaan drinken.”

Je hebt iets bereikt, waar je een geruime tijd aan hebt gewerkt. Vier dat gezellig met vrienden, collega’s of familie:

 • Vertel over het proces
 • Vertel hoe het voelde toen je het eindelijk klaar had

Als we het nooit vieren, ga je nooit discipline ontwikkelen. Het is best wel grappig, want veel mensen denken dat dat niet kan. Zij denken dat discipline niet ‘fun’ kan zijn, dat je er niet van kan genieten, pas als je je droom bereikt hebt. Maar het is bewezen dat je dromen makkelijker waarmaakt als het leuk is. Logisch toch?

Als je denkt dat discipline moeilijk moet zijn, iets vies, een draak van een ding, dan zul je waarschijnlijk nooit discipline krijgen. In die definitie zul je jezelf voor de gek houden, want je zult dan dingen doen die je helemaal niet wilt doen.

Het is tijd

Het is tijd om te vinden wat je wél wilt doen. Tijd om te je emotioneel te verbinden, je droom te visualiseren en mensen vinden die jouw ‘small wins’ met je willen vieren. Doe wat er echt toe doet; Block die tijd en ‘make the dang thing happen’!

Pas deze stappen toe en je zult zien dat je meer discipline krijgt, meer consistentie in je leven en komt je droom snel dichterbij. Just do it.

Plaats een reactie