Robert Devrix

4 dingen die we zeggen die ons van persoonlijke groei weerhouden

De enige die jezelf kan tegenhouden om te groeien ben je zelf. Er is altijd wel een mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen in de persoon die je graag wilt zijn. Toch gebeurd het vaak dat in een negatieve mindset terechtkomen, ons terneergeslagen voelen en onszelf die kansen daarmee ontnemen. Hier vind je een overzichtje van 4 dingen die we onszelf wijs maken, waarmee we ons weerhouden van persoonlijke groei.

#1 “Ik heb echt alles al geprobeerd.”

De mensen die dit zeggen hebben vaak maar een paar dingen geprobeerd, misschien maar 2 of 3. De realiteit is dat ze ontmoedigd raken, hun handen in de lucht gooien, zeggen dat ze alles hebben geprobeerd en wijzen alle andere ideeën af die hun misschien wel kunnen helpen. Als je onderkent dat je niet álles hebt geprobeerd is het makkelijker om open te staan voor advies van anderen. Je zult bewuster je opties bijhouden welke je hebt geprobeerd, waardoor je kansen gaat zien en nieuwe strategieën gaat proberen. Probeer daarom in de plaats van “Ik heb echt alles al geprobeerd” te zeggen “Ik wil het bereiken, ik ga nieuwe dingen proberen en uitzoeken wat werkt, wat er ook gebeurd”.
Tip. Verlies je snel het overzicht? Houd dan een lijstje bij. Schrijf op wat je precies hebt geprobeerd. Op deze manier blijf je overzicht houden en kun je precies zeggen wat je hebt geprobeerd. Daardoor is het makkelijker voor jezelf en voor anderen om met frisse oplossingen te komen om jezelf verder te ontwikkelen.

#2 “Dat werkt voor hun, maar voor mij zou dat niet werken.”

We kijken vaak op tegen succesvolle mensen en denken dat zij geluk hadden of speciaal zijn. Dat ze zijn geboren met een kwaliteit die wij tekortkomen. De waarheid is dat zij gewoon andere strategieën hebben toegepast dan jij en misschien dezelfde maar langer volgehouden dan jij. Het is niet dat je niet speciaal genoeg bent of te weinig talent hebt, je zult er gewoon voor moeten werken. Je hebt waarschijnlijk meer focus nodig, meer tijd, training en misschien een soort van mentor. Allemaal dingen waar je zelf controle over hebt. Laat je dromen nooit varen omdat je dingen niet kan. Maak het je missie om die dingen te leren, zodat jij je droom kunt waarmaken.

#3 “Dat begrijp je tóch niet.”

Dit is iets wat we zeggen om onszelf te beschermen, omdat we ons vaak niet kwetsbaar op durven stellen of omdat voorgaande communicatie niet succesvol is gebleken. Het kapt ook direct het gesprek af, sneller dan wat dan ook. Als je echt gelooft dat anderen het niet begrijpen, dan spreekt waarschijnlijk je ego. Je zult hoogstwaarschijnlijk ook niet om hulp vragen, terwijl dat misschien wel de oplossing kan bieden die jij nodig hebt. Door keihard te zeggen dat iemand het niet begrijpt verzeker je jouw kans op falen, want vaak ga je er van binnen aan onderdoor.
Geloof in het feit dat anderen het wél kunnen begrijpen, deel je ideeën en vraag om hulp. Je bent heus niet de eerste die in jouw positie zit. Met zoveel mensen op de wereld is dat simpelweg onmogelijk.

#4 “Makkelijker gezegd dan gedaan.”

Dit is een verslagen opmerking als je er over nadenkt. Alles is makkelijker gezegd dat gedaan, dus die hele gedachte slaat eigenlijk nergens op. Laten we voortaan, in plaats van dit te zeggen en te stoppen, onszelf vertellen dat alles wat het waard is moeite kost. Omarm het feit dat het af en toe tegen gaat zitten. Zeg “Dit wordt moeilijk en kost veel moeite, maar ik houd van de uitdaging. Ik zal er beter door worden.”
Merk je zelf dat je een aantal van deze dingen zegt? Op regelmatige basis? Analyseer dan eens waar dit vandaan komt. Geef je te snel op? Ben je bang om hulp te vragen? Of weet je gewoon niet waar je moet beginnen? Als je verder wilt groeien zul je dit soort dingen moeten ontdekken, zodat niet je meer tegen kan houden om jezelf tot de beste versie van jezelf te ontwikkelen.

Plaats een reactie