Robert Devrix

Je workout optimaal benutten met deze 3 tips

Zit je veel in de sportschool? Dan heb je daar vast wel eens gezeten als een zombie. Je hebt je schema, je weet je herhalingen en je voert ze uit. Zonder dat je er echt bij nadenkt is je sessie alweer voorbij, ben je naar de gym geweest en zit er weer een dag op dat je een workout hebt gedaan. Ben je dan voldaan of heb je het idee dat je op automatische piloot je workout hebt voltooid?

Een kleine tijd geleden liep ik hier zelf tegenaan. Dat deed mij besluiten om mijn workouts eens nader te bekijken. Ik deed alle bewegingen, maar het gevoel van voldoening was zelden aanwezig. De keren dat ik het idee had dat ik alles uit mijn workout had gehaald, hadden een aantal dingen gemeen. Dat zijn namelijk de volgende drie tips die ik met je wil delen. Ik hoop dat jij hiermee ook je workouts naar het volgende niveau kunt tillen.

In the moment

Het klinkt zo simpel, want je bent namelijk al in de sportschool. Je bent toch al in the moment? Met deze eerste tip bedoel ik niet dat je fysiek in the moment moet zijn, want dat is logisch, maar ook mentaal. Je moet in de juiste mindset zijn om alles uit je workout te halen. Als je nog met van alles bezig bent in je hoofd, met wat je die dag nog moet doen of hebt gedaan, dan ben je dus niet in the moment. Je haalt dan ook niet alles uit je workout.

In the moment zijn is de intentie hebben om het maximale uit je sets en reps te halen. Dat je er alles uitperst wat je in je hebt, mentaal en fysiek met optimale progressie in je hoofd. Daarvoor zul je jezelf moeten focussen op je workout, visualiseren dat je alles uit de workout haalt en misschien wel tegen jezelf schreeuwen in de spiegel om jezelf mentaal op te zwepen. Joel Beukers is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van. Die pompt zich op door te schreeuwen en met keiharde muziek. Ik zeg niet dat jij dit ook moet doen, maar als dit nodig is, waarom zou je het dan niet doen als je daardoor in the moment komt?

Zorg ervoor dat je voor je workout in the moment komt, zodat je ook echt met je workout bezig bent.

Mind-Muscle Connection

Nee je hoeft deze term niet uit je hoofd te leren, maar het klinkt wel interessant. Het betekent niets anders dan denken aan de spieren die je op dat moment traint. Bijvoorbeeld als je aan het bankdrukken bent denk je aan je borstspier. Focus je op die spier en voel die spier dan ook werken. Op die manier heb je je gedachte bij de spier die je wilt ontwikkelen en kun je deze dus optimaal aanspreken. Voel je hem niet, dan moet je je oefening/beweging aanpassen, zodat je deze spier wel goed aanspreekt.

Ook kun je met de Mind-Muscle Connection refereren naar tip 1. Omdat je gefocust bent op je spier en de beweging, ben je in the moment.

Maar wat is dan die derde tip?

Doe alsof je in een vliegtuig zit

Daarmee bedoel ik, zet je telefoon op vliegtuigstand. Als je aan het trainen bent is er niets dat meer afleidt dan de pop-ups van je telefoon. Al die groepsapps waarin hele gesprekken worden gevoerd en mails die binnenkomen breken je workout. En als je het niet laten kunt, ga je ook nog kijken en zelf meepraten, daar gaat je workout.

Zet je telefoon op vliegtuigstand of laat hem lekker in het kluisje liggen. Natuurlijk kun je ‘m gebruiken voor muziek, zolang al die pop-ups en andere afleidingen maar uitgeschakeld zijn. Alleen op deze manier, is ie weer, ben je in the moment.

Eigenlijk komen alle tips neer op het focussen op je workout. Denken aan wat je doet en waarom je het doet. De kracht van intentie is hier ook van toepassing. De intentie om progressie te maken en overall beter te worden. Op deze manier ga jij het maximale uit je workout halen en optimale resultaten behalen!

Succes!

Plaats een reactie