Robert Devrix

3 soorten pijn die jou weerhouden van de beste versie van jezelf

Pijn, of anders gezegd ‘angst’, is vaak een reden om dingen te laten voor wat het is. We zijn bang om pijn te ervaren en dat kan je weerhouden om de beste versie van jezelf te worden. In dit artikel bespreek ik 3 soorten pijn die jou, misschien wel onbewust, tegenhouden om meer uit jezelf te halen en hoe je deze angsten kunt verminderen/voorkomen.

Angst om dingen te verliezen

Misschien heb je er wel eens van gehoord, verliesaversie. De angst om dingen te moeten verliezen, om uit de comfortabele bubbel te stappen waar je nu in zit. Dat kan je tegenhouden om de stap naar een betere versie van jezelf te zetten.

Een mooi voorbeeld van verliesaversie zie je vaak bij mensen die willen afvallen. Het is eerste wat dan door het hoofd gaat is “Dan mag ik geen pizza meer eten” of “Dan kan ik niet meer naar de McDonalds”. Of andere dingen die ze moeten laten om hun doel van afvallen te bereiken. Het ‘verliezen’ van de comfortabele dingen die altijd zo’n fijn gevoel gaven. In plaats van te denken wat het afvallen je op gaat leveren. Kleding zit waarschijnlijk beter, je leert nieuwe gerechten maken en je kunt weer vol zelfverzekerdheid in de spiegel kijken. 

Zo geldt dat bij veel meer dingen, neem bijvoorbeeld ‘stoppen met roken’. Je zou dan kunnen denken “Pfoe dan heb ik niet meer dat lekkere sigaretje na het eten” of “Dan kan ik niet meer een sigaretje opsteken om te ontspannen”. Terwijl je eigenlijk beter de nadruk kunt leggen op het feit dat, als je gestopt bent, je een stuk gezonder leeft, je weer meer smaak kunt ervaren en dat je niet meer de hele dag naar rook ruikt. 

Opossing: Focus op de gains
De oplossing is dus eigenlijk heel simpel, maar je moet jezelf daar wel even voor triggeren. Focus op de dingen die het je gaat opleveren in plaats van wat je achterwege moet laten.

Angst voor het proces

Een ander soort pijn is de angst voor het proces. Wat nou als het veel moeilijker is dan dat het lijkt? Maar wat nou als ik actie moet ondernemen op dingen waar ik niets van af weet?

Het kan inderdaad zo zijn dat je dingen moet leren om te komen waar je wilt zijn. Het kan zo zijn dat je ‘pijnlijke’ dingen moet doen om de betere versie van jezelf te worden en ja, de weg kan heel lang en moeilijk lijken. Maar als je er nooit aan begint zul je er nooit achterkomen of het écht zo is wat je allemaal denkt. 

Oplossing: Ga de uitdaging aan
Je zult het nooit weten als je de uitdaging niet aan gaat! Pak hem dan ook met beide handen vast en ga vol gas vooruit. Onthoud dat uitdaging goed is! Het zorgt namelijk voor groei en voor nieuwe ervaringen, dus voor ontwikkeling. 

Challenge jezelf.

uitkomstangst

De derde manier van pijn is, uitkomstangst. We kijken graag vooruit en wat het ons oplevert. Maar wat nou als de uitkomst niet is wat ik er van verwacht? Wat nou als mijn kleren niet mooier zitten als ik afval? Wat als ik me niet beter voel als ik stop met roken? 

Deze angstgedachtes kunnen je weerhouden om te beginnen en kunnen zelfs tijden je journey naar de beste versie van jezelf hier en daar door je hoofd schieten. Probeer deze gedachtes je niet van de wijs te laten brengen.

Oplossing: Focus op de dingen die wel positief zijn
Okee, mee eens, soms kan iets tegenvallen als je er eenmaal bent. Maar vergeet niet wat je hebt doorgemaakt om er te komen. Wat heeft het je wél opgeleverd? Ben je toch een paar kilo lichter? Eet je nu gezonder dan voorheen? Rook je minder? Ga zo maar door. Focus dus vooral op wat er wél beter is geworden en ga door met jezelf ontwikkelen om de beste versie van jezelf te worden.

Probeer je dus niet te laten leiden door angst, maar probeer de focus te verleggen naar wat het je oplevert. Als je dat kunt, dan ben je niet meer te stoppen om de beste versie van jezelf te worden.

Good luck!

Plaats een reactie